Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία μέσα από τη μετριότητα;

Η ζωή δεν θα είχε αξία αν δεν έφερνε ευτυχία. Υπάρχουν όμως συνταγές για να γίνει κανείς ευτυχισμένος; Πού φωλιάζει η ευτυχία; Στο χρήμα; Στην προσωπική επιτυχία; Στην υγεία; Στις απολαύσεις; Στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή; Σ' αυτό που έχουμε ή σ' αυτό που είμαστε;

Τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία μέσα από τη μετριότητα;
Η ευτυχία αποτελεί χρυσή τομή, είναι «η κοινωνική μετατόπιση της έννοιας της ανάπαυσης» σύμφωνα με τον Ρ. Μωζί: άρα δεν πρέπει να είμαστε ούτε πολύ άρρωστοι, ούτε πολύ υγιείς, επειδή κάθε ακρότητα επιφέρει παρεκτροπές και περιπλανήσεις.
Η ευτυχία βρίσκεται στο μέτριο, στο μεσαίο.
Πολυάριθμες πραγματείες περί υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους «να εξοικονομούν δυνάμεις», να μη σηκώνονται απότομα, να περπατάνε αργά, κλπ. Η «μετριότητα» αντιτάσσεται στην ορμή των παθών και στην ακρότητά τους· καταδικάζει το θόρυβο και την αναταραχή της πόλης όπου οι επιθυμίες οξύνονται.
Συνεπώς, η ιατρική επιβάλλει μια έννοια της ευτυχίας, της ευεξίας που ισχύει για άντρες, παιδιά και γυναίκες· η ιατρική νόρμα είναι αυτή που επιβάλλεται στους ανθρώπους ώστε να οδηγηθούν στην ευτυχία.Η υγεία όπως η αρετή και η ευτυχία δεν θέλουν βιασύνη ούτε ακρότητες. Δεν πρόκειται για ασκητισμό που ούτως ή άλλως είναι ακραίος αλλά για ένα είδος «διαιτητικής», δίαιτας του μέτριου.
Η άποψη του Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία, η αρετή βρίσκεται πάντα ακριβώς στη μέση μεταξύ δυο κακών υιοθετείται και εξυπηρετεί μια ιατρική αντίληψη: επομένως οι πραγματείες περί σώματος διδάσκουν πρακτικές για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει διαρκή ευτυχία - την ευτυχία του ανθρώπου που προφυλάσσεται από την υπερβολή σχετικά με συναισθηματικές, διατροφικές, σωματικές ή σεξουαλικές εντάσεις
.Aπόσπασμα από το βιβλίο Η ωραιότερη ιστορία της ευτυχίας - Εκδόσεις Κριτική
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευχαριστώ όσους δεν πίστεψαν σε μένα. M’ έμαθαν να μετακινώ βουνά!

Ευχαριστώ όλους εκείνους που γελούν με τα όνειρά μου..
Εμπνέουν τη φαντασία μου.

Οι 10 εντολές του πραγματικού άντρα!

Είναι κουλ, έχουν αυτοπεποίθηση και όταν μπουν σ' ένα χώρο θα τραβήξουν απευθείας όλα τα βλέμματα

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.