Η ζωή δεν θα είχε αξία αν δεν έφερνε ευτυχία. Υπάρχουν όμως συνταγές για να γίνει κανείς ευτυχισμένος; Πού φωλιάζει η ευτυχία; Στο χρήμα; Στην προσωπική επιτυχία; Στην υγεία; Στις απολαύσεις; Στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή; Σ' αυτό που έχουμε ή σ' αυτό που είμαστε;
Τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία μέσα από τη μετριότητα;
Η ευτυχία αποτελεί χρυσή τομή, είναι «η κοινωνική μετατόπιση της έννοιας της ανάπαυσης» σύμφωνα με τον Ρ. Μωζί: άρα δεν πρέπει να είμαστε ούτε πολύ άρρωστοι, ούτε πολύ υγιείς, επειδή κάθε ακρότητα επιφέρει παρεκτροπές και περιπλανήσεις.
Η ευτυχία βρίσκεται στο μέτριο, στο μεσαίο.
Πολυάριθμες πραγματείες περί υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους «να εξοικονομούν δυνάμεις», να μη σηκώνονται απότομα, να περπατάνε αργά, κλπ. Η «μετριότητα» αντιτάσσεται στην ορμή των παθών και στην ακρότητά τους· καταδικάζει το θόρυβο και την αναταραχή της πόλης όπου οι επιθυμίες οξύνονται.
Συνεπώς, η ιατρική επιβάλλει μια έννοια της ευτυχίας, της ευεξίας που ισχύει για άντρες, παιδιά και γυναίκες· η ιατρική νόρμα είναι αυτή που επιβάλλεται στους ανθρώπους ώστε να οδηγηθούν στην ευτυχία.Η υγεία όπως η αρετή και η ευτυχία δεν θέλουν βιασύνη ούτε ακρότητες. Δεν πρόκειται για ασκητισμό που ούτως ή άλλως είναι ακραίος αλλά για ένα είδος «διαιτητικής», δίαιτας του μέτριου.
Η άποψη του Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία, η αρετή βρίσκεται πάντα ακριβώς στη μέση μεταξύ δυο κακών υιοθετείται και εξυπηρετεί μια ιατρική αντίληψη: επομένως οι πραγματείες περί σώματος διδάσκουν πρακτικές για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει διαρκή ευτυχία - την ευτυχία του ανθρώπου που προφυλάσσεται από την υπερβολή σχετικά με συναισθηματικές, διατροφικές, σωματικές ή σεξουαλικές εντάσεις
.Aπόσπασμα από το βιβλίο Η ωραιότερη ιστορία της ευτυχίας - Εκδόσεις Κριτική
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου