Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία μέσα από τη μετριότητα;

Η ζωή δεν θα είχε αξία αν δεν έφερνε ευτυχία. Υπάρχουν όμως συνταγές για να γίνει κανείς ευτυχισμένος; Πού φωλιάζει η ευτυχία; Στο χρήμα; Στην προσωπική επιτυχία; Στην υγεία; Στις απολαύσεις; Στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή; Σ' αυτό που έχουμε ή σ' αυτό που είμαστε;

Τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία μέσα από τη μετριότητα;
Η ευτυχία αποτελεί χρυσή τομή, είναι «η κοινωνική μετατόπιση της έννοιας της ανάπαυσης» σύμφωνα με τον Ρ. Μωζί: άρα δεν πρέπει να είμαστε ούτε πολύ άρρωστοι, ούτε πολύ υγιείς, επειδή κάθε ακρότητα επιφέρει παρεκτροπές και περιπλανήσεις.
Η ευτυχία βρίσκεται στο μέτριο, στο μεσαίο.
Πολυάριθμες πραγματείες περί υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους «να εξοικονομούν δυνάμεις», να μη σηκώνονται απότομα, να περπατάνε αργά, κλπ. Η «μετριότητα» αντιτάσσεται στην ορμή των παθών και στην ακρότητά τους· καταδικάζει το θόρυβο και την αναταραχή της πόλης όπου οι επιθυμίες οξύνονται.
Συνεπώς, η ιατρική επιβάλλει μια έννοια της ευτυχίας, της ευεξίας που ισχύει για άντρες, παιδιά και γυναίκες· η ιατρική νόρμα είναι αυτή που επιβάλλεται στους ανθρώπους ώστε να οδηγηθούν στην ευτυχία.Η υγεία όπως η αρετή και η ευτυχία δεν θέλουν βιασύνη ούτε ακρότητες. Δεν πρόκειται για ασκητισμό που ούτως ή άλλως είναι ακραίος αλλά για ένα είδος «διαιτητικής», δίαιτας του μέτριου.
Η άποψη του Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία, η αρετή βρίσκεται πάντα ακριβώς στη μέση μεταξύ δυο κακών υιοθετείται και εξυπηρετεί μια ιατρική αντίληψη: επομένως οι πραγματείες περί σώματος διδάσκουν πρακτικές για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει διαρκή ευτυχία - την ευτυχία του ανθρώπου που προφυλάσσεται από την υπερβολή σχετικά με συναισθηματικές, διατροφικές, σωματικές ή σεξουαλικές εντάσεις
.Aπόσπασμα από το βιβλίο Η ωραιότερη ιστορία της ευτυχίας - Εκδόσεις Κριτική
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελικά είναι ωραίο να μην περιμένεις μήνυμα από κανέναν.

Αν καθίσουμε και σκεφτούμε πόσο χρόνο έχουμε φάει περιμένοντας αυτό το πολυπόθητο μήνυμα απ’ το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, ο χρόνος που έχουμε χάσει θα αποδειχθεί τρομακτικά μεγάλος. Ένα μήνυμα το οποίο ήθελες όσο τίποτα να το δεις να εμφανίζεται στην οθόνη σου, για αυτό άλλωστε ξεκλείδωνες και κλείδωνες συνεχώς το κινητό σου νευρικά.

5 πράγματα που λένε οι χειριστικοί άνθρωποι για να μας χειραγωγήσουν και να μας κάνουν ότι θέλουν.

Χειραγωγώ: να ελέγξω ή να παίξω με κάποιον, χρησιμοποιώντας άδικα ή ύπουλα μέσα προς όφελός μου.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και μπορούν να παραπλανήσουν.

8 ξεκάθαρα σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε δίπλα σας έναν υποκριτή

Οι υποκριτές είναι σαν το δηλητήριο – όσο περισσότερα πιστεύετε από τα λεγόμενά τους, τόσο περισσότερο αρρωσταίνεται ψυχικά και συναισθηματικά. Πριν το καταλάβετε, νιώθετε κατώτεροι και ανασφαλείς. Νιώθετε σαν κάποιος συνεχώς να σας κρίνει και ότι ποτέ δεν μπορεί να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους. Τα καλά νέα: υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια! Ακολουθήστε τα και δεν θα πέσετε ποτέ ξανά θύμα υποκριτή.