Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τους/τις πρώην μας;

Κολλητός με την πρώην;
Όταν η πρώην γίνεται η καλύτερη φίλη του

Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
Είναι άραγε δυνατόν να γίνει η «πρώην» η καλύτερη φίλη του; Πραγματικά φίλοι μπορούν να γίνουν όταν έχει περάσει μεγάλο διάστημα μετά το χωρισμό τους. Από τη στιγμή που ο χωρισμός έγινε γρήγορα αποδεκτός και από τους δύο και υπερίσχυσε ο σεβασμός ως προς τον άνθρωπο και όχι ως προς το ρόλο του ως σύντροφος τότε οι πιθανότητες να παραμείνουν φίλοι είναι αρκετές.
Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει φιλική σχέση με τον/την πρώην είναι η συναισθηματική κατάσταση και των δύο. Όταν και οι δύο έχουν πάψει να τρέφουν ερωτικά συναισθήματα και προσδοκίες, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να παραμείνουν φίλοι. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χαίρονται όταν μαθαίνουν ότι ο/η πρώην βρίσκεται σε μια καινούργια ή σε μια άλλη σχέση και επιθυμούν την προσωπική του/της εξέλιξη.
Συναισθήματα που παράγει η ύπαρξη του/της πρώην στη σχέση
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ύπαρξη του/της πρώην εμπεριέχει μια συνειδητή ή υποσυνείδητη «απειλή». Η εικόνα ότι ο/η σύντροφός μας καλλιεργούσε στο παρελθόν ερωτικά συναισθήματα για κάποιο άλλο πρόσωπο μας φέρνει σε μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση να αναρωτιόμαστε για την ύπαρξη αυτών των συναισθημάτων. Τα συναισθήματα που παράγει η ύπαρξη του/της πρώην στη σχέση επηρεάζονται από: α) αυτά που γνωρίζουμε από τον σύντροφό μας για την προηγούμενη σχέση του, β) τις προσωπικές εμπειρίες με τους πρώην μας, γ) τη δομή της υπάρχουσας σχέσης (που μπορεί να περνάει κάποια κρίση ή όχι), δ) από την εμπιστοσύνη που έχουμε στο σύντροφό μας, ε) από τις δικές μας προσωπικές ανασφάλειες και τα βιώματα που έχει ο καθένας.
Όσο πιο ξεκάθαρη, οροθετημένη και τυπική είναι η φιλική διάθεση και συμπεριφορά του συντρόφου μας στον/στην πρώην του, τόσο λιγότερο αισθανόμαστε να μας απειλεί η ύπαρξή της στη σχέση μας.Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι: υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να είναι φίλοι με τους/τις πρώην τους, ενώ άλλοι δεν πιστεύουν στη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα όταν υπήρχε ερωτική σχέση ανάμεσά τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να ερευνούμε και να διακοινωνούμε το σύστημα αξιών που έχουμε με τον/τη σύντροφό μας έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και κοινή αποδοχή μέσα στη σχέση. Για παράδειγμα, αν κάποιος από τους δύο δε συμφωνεί με την ύπαρξη του/της πρώην στη σχέση του, τότε αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τους δύο.
Ποιά είναι όμως τα σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;
• Όταν οι επαφές με τον/την πρώην γίνονται πολύ συχνά χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
• Όταν η φιλική σχέση ξεφεύγει από τα όρια του φιλικού πλαισίου και γίνεται πεδίο φλέρτ.
• Όταν μέσα σε όλα τα σχέδια και τον προγραμματισμό του ελεύθερου χρόνου υπάρχει πάντα ο/η πρώην.
• Όταν ο/η πρώην γίνεται περισσότερο διαχυτικός από όσο πρέπει.
• Όταν και οι δύο (σύντροφος και πρώην) δε σέβονται τα όρια της φιλικής τους ανταλλαγής.
Όλοι μαζί (νυν, πρώην και σύντροφοι) πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρξει φιλική σχέση (και ιδιαίτερα «κολλητή») με μία ή έναν πρώην σύντροφο αν δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως το συναισθηματικό τους πεδίο. Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν έχει απόλυτα όρια (δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι δεν υπάρχει ερωτικό στοιχείο μέσα σε μια φιλική σχέση άνδρα-γυναίκας). Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν κοινές εμπειρίες, κοινούς φίλους, θα πρέπει όμως να βρουν νέες ισορροπίες, οι οποίες θα προστατεύουν και δε θα απειλούν την παρούσα σχέση.
Είναι πιο εύκολο να υπάρξει ουσιαστική φιλική σχέση όταν και οι δύο έχουν βρει κάποιο καινούργιο σύντροφο και όταν συνειδητά το πρώτο τους μέλημα είναι η προστασία της παρούσας σχέσης τους.
Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο
Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102
Ε-mail: info@sexmedic.gr
AdTech Ad
http://www.boro.gr/90428/mporoyme-na-eimaste-filoi-me-toystis-prwhn-mas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ζώδια: Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Σκάκι η ζωή

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε αγώνα σκακιού; Αναγνωρίζεις τον πεσσό (πιόνι στο σκάκι) που σ’ αντιπροσωπεύει; Αν όχι, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι και εσύ λαμβάνεις μέρος σ’ αυτό.