Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναισθηματικά ανθυγιεινές σχέσεις

Tι είναι μία συναισθηματικά ανθυγιεινή σχέση και πώς την αναγνωρίζουμε;

Μήπως βρίσκεσαι σε μία κι εσύ; Τι ζητάμε από μία σχέση; Η πιο συχνή απάντηση που παίρνουν όσοι ειδικοί θέτουν την ερώτηση, είναι: ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμός και κατανόηση. Όταν τίθεται η ερώτηση αν παρέχουμε τα παραπάνω στις σχέσεις μας, συνήθως η απάντηση είναι θετική. Ωστόσο, όταν αντιστρέφεται το ερώτημα, αν δηλαδή λαμβάνουμε τα παραπάνω στοιχεία, τότε ακολουθεί… σιωπή.



Κι εδώ έρχεται μία “παραδοξότητα”: Στο άκουσμα της λέξης “κακοποίηση”, μας έρχονται στο νου περιπτώσεις σωματικής βίας. Φαίνεται, μάλιστα,πως αγνοούμε την βαρύτητα της συναισθηματικής κακοποίησης. Συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση είναι οποιοδήποτε μοτίβο πράξεων, λεκτικών και μη, το οποίο επαναλαμβάνεται και έχει ως αποτέλεσμα να μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, ενοχής και φόβου. Ένα διαρκές, ατελείωτο και ψυχοφθόρο πεδίο μάχης όπου το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε άγριους καυγάδες.

Το πιο συχνό φαινόμενο συναισθηματικής πίεσης έχει ως πυρήνα την επιβεβαίωση της προσωπικής μας αξίας σε εκείνον ή εκείνη με τον οποίο βρισκόμαστε σε σχέση.

Δεν έχει μόνο να κάνει με την προσπάθεια επιβεβαίωσης, αλλά και με τον τρόπο που αμφισβητείται η αξία μας. Όταν το άτομο που βρισκόμαστε σε σχέση ζητάει με διάφορους τρόπους να του αποδείξουμε την αξία μας, τότε ακούγονται οι πρώτες… ιαχές του πολέμου.


http://www.life2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ζώδια: Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Σκάκι η ζωή

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε αγώνα σκακιού; Αναγνωρίζεις τον πεσσό (πιόνι στο σκάκι) που σ’ αντιπροσωπεύει; Αν όχι, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι και εσύ λαμβάνεις μέρος σ’ αυτό.