Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα έκανες σεξ με κάποιον που δε θα έβγαινες;

Φωτογραφια :Theo Gosselin

Ο όρος “ξεπέτα” χρησιμοποιείται καθημερινά στο λόγο μας και μ’ ένα πρώτο άκουσμα φαίνεται να περιγράφει μια περιστασιακή ρομαντική ή σεξουαλική επαφή. Παρά τη συχνή χρήση του ωστόσο, δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο τι ακριβώς πρεσβεύει.

Ερευνητές, που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με τις διαπροσωπικές σχέσεις, μελέτησαν τη χρήση του, σύμφωνα με τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής που περιγράφει. Κατέγραψαν, πως κάποιοι χρησιμοποιούν τη λέξη “ξεπέτα”, όταν αναφέρονται σε μια ερωτική επαφή με κάποιον άγνωστο έτερο, η οποία συνήθως κρατάει μόνο μια βραδιά και έχει ελάχιστη συναισθηματική αλληλεπίδραση, όπως φιλιά ή ανταλλαγή τρυφερών και ζεστών αγγιγμάτων. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα ανθρώπων τη χρησιμοποιούν, για να περιγράψουν κάθε σεξουαλική επαφή που απολαμβάνουν εκτός σχέσης. Γι’ αυτούς φαίνεται να μην είναι απαραίτητο να μοιράζεται μεταξύ αγνώστων, αλλά θα μπορούσε να συμβεί και ανάμεσα σε δυο φίλους που μπορεί να γνωρίζονται για πολλά χρόνια και κάποια στιγμή αισθάνθηκαν την ανάγκη του κορμιού τους να ανακαλύψουν την ηδονή που μπορεί να τους προσφέρει το κορμί του άλλου.
Όποιο από τα δυο σενάρια κι εάν πλαισιώνει τους δυο ετέρους, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως ο όρος αυτός είναι σκόπιμα ασαφής, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διατηρήσουν ή ακόμα και να ενισχύσουν τη φήμη τους. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νεαρών ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα (μεταξύ 70% και 80%) ανέφεραν πως έχουν κάνει τουλάχιστον μια “ξεπέτα” στη ζωή τους, δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο όταν άρχισαν να διηγούνται την εμπειρία τους. Για παράδειγμα, με τον όρο αυτό κάποιοι αναφέρονταν σε μια μέτρια σεξουαλική συνεύρεση με έναν όχι και τόσο ελκυστικό έτερο. Μάλιστα, φάνηκε πως χρησιμοποιούσαν την αόριστη αυτή λέξη, για να υποβαθμίσουν το βάθος ή την ένταση της εμπειρίας τους, αντί να αναφερθούν με λεπτομέριες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι που αισθάνονταν συνεπαρμένοι μετά από μια εκρηκτική νύχτα με ένα πραγματικά ποθητό και ελκυστικό έτερο, χρησιμοποιούσαν την ίδια λέξη με τη διάθεση να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους και να αφήσουν τον περίγυρό τους να φαντασιωθεί πολλά περισσότερα απ’ ότι πραγματικά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι επωφελούνται κοινωνικά αυτή την ασάφεια, ανάλογα με τη συνθήκη που βρίσκονται και την εικόνα που θέλουν να περάσουν στους γύρω τους.
Επιπλέον, δυο πρόσφατες έρευνες, έρχονται να προσθέσουν σε αυτή την ποικιλία εννοιών τα δικά τους ευρήματα. Μελετώντας πάνω από 600 φοιτητές για το τι εννοούν με τον όρο “ξεπέτα” διαπίστωσαν, πως σχεδόν όλοι (98%) ανέφεραν ανταλλαγή παθιασμένων φιλιών, ενώ η πλειοψηφία ανέφερε αγγίγματα πάνω από τη μέση (58%). Από την άλλη, λίγο λιγότεροι περιέγραψαν αγγίγματα κάτω από τη μέση (53%), καθώς και μια σημαντική μειοψηφία αναφέρθηκε σε στοματικό έρωτα (35%) και συνουσία (34%). Οι απαντήσεις αυτές, έδωσαν στους ερευνητές το συμπέρασμα, πως ακόμα κι εάν οι άνθρωποι φαίνεται να ταυτίζουν την ξεπέτα με το σεξ, το 60% δείχνει να διαφωνεί. Αναφορικά με τα ετερόφυλα ζευγάρια, οι στατιστικές δείχνουν, πως στις “ξεπέτες” κυρίως οι άνδρες απολαμβάνουν το στοματικό έρωτα από την ετέρα (55%), ενώ αντίστροφα πολύ λιγότερες γυναίκες (19%) απολαμβάνουν αυτήν την ηδονή, καθώς και εξίσου λίγα ζευγάρια (27%) απολαμβάνουν και τα δυο. Με άλλα λόγια υπάρχουν διπλάσιες πιθανότητες και για τα δυο φύλα να απολαύσουν το στοματικό έρωτα εντός της σχέσης (52%) παρά εκτός.
Κάπως έτσι, φτάνω στο σημείο να αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που κάνει τόσο κόσμο στις μέρες μας να απολαμβάνει όλο και περισσότερο τις “ξεπέτες” και να απομακρύνεται από μια βαθιά συναισθηματική ανταλλαγή. Είναι το βασικό χαρακτηριστικό μιας “ξεπέτας” να μπαλώνει τα κενά μιας σχέσης ή είναι μια ασφαλής θέση για το άτομο να μην αισθάνεται περιορισμένο;Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί πως μια “ξεπέτα” έχει λιγότερες πιθανότητες να προσφέρει έναν εκρηκτικό οργασμό απ’ ότι μια σχέση. Μάλιστα έχει σημειωθεί, πως λιγότερο από το 33% των ανθρώπων είχαν έντονους οργασμούς κατά τη διάρκεια μιας “ξεπέτας”, ενώ κοντά στο 75% ανέφεραν πως τους απολάμβαναν απανωτούς με το σύντροφό τους. Άλλωστε το σεξ, όπως και τα περισσότερα κομμάτια μέσα σε μια σχέση, είναι απλά ένα ακαλλιέργητο έδαφος στο οποίο οι δυο σύντροφοι μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα πράγματα. Στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα ενός μικρού περιβολιού, όμοιο με πολλά άλλα. Εάν οι σύντροφοι έχουν τη θέληση, μπορούν να φυτέψουν μέσα σε αυτό υπέροχους σπόρους. Φροντίζοντάς το, σιγά σιγά, αυτοί οι σπόροι να ξεπετάξουν μέσα από το έδαφος το πρώτο τους κλονάρι, το οποίο στη συνέχεια θα τεντώσει τα πρώτα του φύλλα, θα μεγαλώσει, θα πάρει χρώματα και θα απελευθερώσει στο ζευγάρι μεθυστικές μυρωδιές και γευστικούς καρπούς, που θα μπορούν να το θρεύσουν με ικανοποίηση, πληρότητα, ηδονή και ασφάλεια!

Γεωργιος Φραγκακης
Ψυχολογος- Συμβουλος Ψυχικης Υγειας

http://animartists.com/2015/02/24/%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BE-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%B9/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ευχαριστώ όσους δεν πίστεψαν σε μένα. M’ έμαθαν να μετακινώ βουνά!

Ευχαριστώ όλους εκείνους που γελούν με τα όνειρά μου..
Εμπνέουν τη φαντασία μου.

5 πράγματα που λένε οι χειριστικοί άνθρωποι για να μας χειραγωγήσουν και να μας κάνουν ότι θέλουν.

Χειραγωγώ: να ελέγξω ή να παίξω με κάποιον, χρησιμοποιώντας άδικα ή ύπουλα μέσα προς όφελός μου.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και μπορούν να παραπλανήσουν.