Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήπως συμβιβαζόμαστε επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή;

«Πότε πρέπει να συμβιβαζόμαστε σε μια σχέση, σε μια καριέρα ή στα όνειρα μας» αναρωτιέται ο Oliver Burkeman, αρθρογράφος στην εφημερίδα Guardian. Οι περισσότεροι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα ?να συμβιβαστώ ή να βρω κάτι καλύτερο? λίγο πριν πάρουμε την απόφαση να παντρευτούμε, όταν υπογράφουμε μια εργασιακή σύμβαση ή όταν επιλέγουμε διαμέρισμα ή καριέρα. Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας συνιστά ψυχραιμία και κυρίως δίνει μια διαφορετική προσέγγιση στους καθημερινούς (και μη) συμβιβασμούς που κάνουμε στη ζωή μας.


Τα βιβλία αυτοβοήθειας σε θέματα σχέσεων ή ψυχολογίας, όπως το ?Mr Good Enough? της Lori Gottlieb συνήθως προσπαθούν να ?υποτιμήσουν? τον συμβιβασμό και να αποδείξουν ότι η ευτυχία έρχεται όταν αποδεχόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας για αυτό που είναι. «Παραβλέψτε τα ελαττώματά του», «δεν χρειάζεται να έχετε πάθος ή να ταιριάζετε απόλυτα» συνιστούν αφού «όσο θα ψάχνετε για το ιδανικό, δεν θα απολαμβάνετε και τελικά θα χάσετε». Είναι τελικά, όμως το «καλό» μια άλλη λέξη για το «τέλειο» ή την «ευτυχία»; Πρέπει να συμβιβαστούμε και να μάθουμε να απολαμβάνουμε αυτά που έχουμε ή πρέπει διαρκώς να αναζητάμε το καλύτερο και να εξελισσόμαστε;

Ο φιλόσοφος Robert Goodin δίνει μια απάντηση εξετάζοντας καθολικά το ζήτημα στο βιβλίο του ?On Settling?. Σύμφωνα με τον Goodin ο συμβιβασμός είναι ουσιαστικά μια απόφαση να σταματήσουμε να ψάχνουμε το ευνοϊκότερο και το πιο κατάλληλο. Αυτό δεν είναι μόνο σοφό αλλά είναι εγγενή σε μια γεμάτη και αληθινή καθημερινότητα. Σταδιακά όλοι αναζητάμε σταθερότητα στη ζωή μας επειδή έτσι είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας. Όταν υπογράφουμε μια νέα εργασιακή σύμβαση, συμφωνούμε στο να πηγαίνουμε κάθε πρωί στη δουλειά και να σταματήσουμε να ψάχνουμε για άλλες ευκαιρίες. Όταν παντρευόμαστε συμφωνούμε στο να σταματήσουμε να αναζητάμε καλύτερους συντρόφους. Αυτή η προβλέψιμη και αναμενόμενη συμπεριφορά δημιουργεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους , μια εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει ένας άνθρωπος στην κοινωνία αλλά και στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Κάθε φορά, λοιπόν, που έχουμε ένα δίλημμα δεν πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα στον συμβιβασμό ή στην αναζήτηση καλύτερων επιλογών. Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με τον Goodin, είναι κάτι αναπόφευκτο και απαραίτητο για την εξέλιξή μας. Ακόμα κι όταν αποφασίζουμε να μην συμβιβαστούμε, στην πραγματικότητα συμβιβαζόμαστε με κάτι άλλο. Με αυτή την έννοια ο συμβιβασμός είναι και η μόνη επιλογή!

http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=5177

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ζώδια: Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Αποκριάτικες στολές φτιαγμένες απ' τα χεράκια σας!

Αν δεν σας αρέσουν οι τυποποιημένες αποκριάτικες στολές του εμπορίου που έχουν συγκεκριμένα θέματα και είστε λάτρεις του χειροποίητου σας προτείνουμε γρήγορες, εύκολες και πολύ οικονομικές προτάσεις για να φτιάξετε μόνοι σας ή με βοήθεια του παιδιού, τη φετινή αποκριάτικη στολή. Με οδηγό τη φαντασία και την έμπνευση μπορείτε να αξιοποιήσετε υλικά που όλοι λίγο έως πολύ έχουμε στο σπίτι και να μεταμορφώσετε τα παιδιά σε χαρούμενους καρναβαλιστές.