Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΣΧΕΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΓΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (OEDIPUS COMPLEX

Η μητέρα είναι πολύ σημαντική μορφή για το γιό της. Η σχέση τους είναι πολύ ξεχωριστή, κάτι σαν τη σχέση πατέρα-κόρης. Μπορεί ένα αγοράκι να θαυμάζει και να μιμήται τον πατέρα στους τρόπους του που επικοινωνεί με άλλους, πώς
δείχνει τα αισθήματα του, πώς αντιδρά σε καταστάσεις, αλλά η μητέρα είναι αυτή που θα του μάθει πώς να είναι στοργικός και στοχαστικός άντρας.


Toυ δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο άλλο φύλλο και τί να ζητά και να περιμένει και αυτός απο τις γυναίκες. Η μητρική αυτή αγάπη κάνει το γιό να νιώθει δυνατός, να έχει αυτοπεποίθηση και να έχει σε ισορροπία τη ζωή του. Είναι το ίδαλμα του, και γι αυτό ίσως πολλές φορές να συγκρίνει την κοπέλα του με τη μαμά του (ασυνείδητα αλλά και συνειδητά).
Ισορροπία
Όταν η αγάπη αυτή μετατραπεί σε κτητικότητα, τότε αρχίζουνε τα δύσκολα.. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν μία γυναίκα μπεί στη ζωή του γιού της σαν σύντροφος του. Η μητέρα αρχίζει να νιώθει ανασφάλεια και πως κάποιος παίρνει τη θέση της. Κυριαρχεί το πιστεύω πως 'Καμία γυναίκα δεν μπορεί να φροντίσει τον γιό μου όπως εγώ ξέρω'. Αρχίζει και παρατηρεί πώς γίνονται οι δουλειές του σπιτιού, τα γεύματα, και ανησυχεί για την ευτυχία του γιού της. Το ιδεώδες υποτίθεται είναι πως μεγαλώνεις τα παιδιά σου, γίνονται ενήλικες και ανεξάρτητα άτομα και μετακομίζουν κι αυτοί σε δικό τους μέρος όπου μπορούνε να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Πολύ συχνά βλέπουμε άντρες να είναι εξαρτημένοι πάνω στη μαμά τους, και μητέρες που το επιτρέπουν αυτό. Απλά δεν λένε να κόψουνε τον ομφάλιο λώρο. Τότε είναι που χρειάζεται τον γιό της να τη καθησυχάσει πως κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση της και πόσο ξεχωριστή του είναι και θα είναι. Για να υπάρχει αρμονία στη σχέση τους και οι δύο πρέπει να κάνουνε προσπάθεια. Η μητέρα πρέπει να σταματήσει να τον 'κρατά' και να καταλάβει πως δεν μπορεί να επεμβαίνει στη ζωή του, αλλά να είναι εκεί για εκείνον άμα τη χρειαστεί. Ο γιός απο την άλλη, δεν πρέπει να την έχει σαν δεδομένο και να εκμεταλλεύεται την αγάπη της. Να μην ξεχνά να της συμπεριφέρεται με σεβασμό και εκτίμηση, ανκαι ξέρει πως ότι και να της πεί ή κάνει αυτή θα τον συγχωρήσει. Σε μία ισορροπημένη σχέση μητέρας γιού, υπάρχει επικοινωνία, εμπιστοσύνη και σεβασμός και όχι εκμετάλλευση και επιβολή των προσωπικών μας αισθημάτων για ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.
Δυσκολίες στη σχέση:
Επικοινωνία
Σεβαστείτε την ανάγκη του γιού σας να είναι απόμακρος και να αποφεύγει συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το πώς νιώθει για κάτι.Τα αγόρια επικοινωνούν πολύ διαφορετικά απο τα κορίτσια. Μη τον προσεγγίσετε με τον ίδιο τρόπο που θα προσεγγίζατε τη κόρη σας. Ξεκινήστε μια συζήτηση αργά και προσεκτικά και προσέξτε αν με τον τρόπο του θέλει να μιλήσει. Μην αντιδράσετε υπερβολικά. Δείξτε υπομονή και κατανόηση αν παίρνει ώρα να τον προσεγγίσετε. Εκείνος πρέπει να διαλέξει το πότε θα μιλήσει.
Eμπιστοσύνη
Δώστε του τη πλήρη προσοχή σας και κάντε τον να καταλάβει πως σας ενδιαφέρει αυτό που λέει. Να είστε έτοιμη να απαντήσετε σε οποιαδήποτε απορία του, όσο χαζή και να είναι, και να θυμάστε ότι είναι νεαρώτερος, και ότι τώρα αρχίζει να έχει εμπειρίες. Μη τον κάνετε να νιώθει ασήμαντος.
Συμπεριφορά
Σημαντικό ρόλο για μία υγιεινή σχέση μητέρας-γιού παίζει το καλό παράδειγμα που εσείς του δείχνετε. Οι πράξεις πάντα μιλάνε περισσότερο απο τα λόγια. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να του λέτε να φάει τα λαχανικά του τη στιγμή που εσείς τρώτε σοκολάτα. Αν θέλετε τον γιό σας να συμπεριφέρεται σε άλλους με σεβασμό, να παίρνει ευθύνη για τις πράξεις του και να είναι αξιόπιστος, τότε θα πρέπει και εσείς να κάνετε κάποια πράγματα που θα τον καθοδηγήσουν σε αυτή την πορεία. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να σέβεται άλλες γυναίκες είναι με το να απαιτεί η μαμά σεβασμό για τον εαυτό της. Ζητήστε του να σας βοηθήσει με τα ψώνια, να σας ανοίξει την πόρτα όταν δυσκολεύεστε, να μην βρίζει και να μην σας συμπεριφέρεται με ασέβεια. Δώστε του περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι, και όχι μόνο να 'βγάζει έξω τα σκουπίδια' που είναι μια φορά την εβδομάδα.
Tips για μητέρες που είναι τώρα single
-Μη προσπαθείσετε να αντικαταστήσετε τον πρώην σύντροφο/σύζυγο με τον γιό σας. Μη του πείτε 'Είσαι ο άντρας του σπιτιού τώρα'. Εκτός ότι είναι άδικο για αυτόν να έχει τέτοια ευθύνη, κάποια αγόρια το πιστεύουν, και μπορεί να φανούν εμπόδιο σε μια μελλοντική ερωτική σχέση της μαμάς αφού 'είμαι ο άντρας του σπιτιού και δεν μου αρέσει να υπάρχει άλλος στο σπίτι αυτό'.
-Μη τον δείτε σαν τον κολλητό σας έμπιστο φίλο. Του μαθαίνετε πως πρέπει να παίρνει ευθύνη για τις ανάγκες μιας γυναίκας, πως αυτός πρέπει να κάνει κάτι για τον πόνο της και πως όλες οι γυναίκες χρειάζονται πάντα κάποιον να τις βοηθά. Αργότερα στις σχέσεις του δεν θα τους συμπεριφέρεται με σεβασμό και θα φεύγει όταν παρουσιάζονται προβλήματα.

http://www.elenimouskou.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ζώδια: Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Αποκριάτικες στολές φτιαγμένες απ' τα χεράκια σας!

Αν δεν σας αρέσουν οι τυποποιημένες αποκριάτικες στολές του εμπορίου που έχουν συγκεκριμένα θέματα και είστε λάτρεις του χειροποίητου σας προτείνουμε γρήγορες, εύκολες και πολύ οικονομικές προτάσεις για να φτιάξετε μόνοι σας ή με βοήθεια του παιδιού, τη φετινή αποκριάτικη στολή. Με οδηγό τη φαντασία και την έμπνευση μπορείτε να αξιοποιήσετε υλικά που όλοι λίγο έως πολύ έχουμε στο σπίτι και να μεταμορφώσετε τα παιδιά σε χαρούμενους καρναβαλιστές.