Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομο γυμναστικής. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες λάμβαναν πριν τη γυμναστική τους ένα συμπλήρωμα χυμού από παντζάρι που περιείχε 560 mg νιτρικών αλάτων, ενώ οι άλλοι μισοί έπιναν έναν «εικονικό χυμό» με ελάχιστη ποσότητα νιτρικών αλάτων. Τα νιτρικά άλατα είναι γνωστό πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις.
Στην ομάδα του παντζαριού παρατηρήθηκε αυξημένη οξυγόνωση του εγκεφάλου αλλά και εντονότερη παρουσία νιτρικών αλάτων μετά τη γυμναστική. «Τα νιτρικά είναι πολύ ισχυρά μόρια» εξηγεί στο EurekAlert ο Τζακ Ρετζέσκι, ένας εκ των ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη, «καθώς κατευθύνονται στοχευμένα στις περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν υποξία, δηλαδή χρειάζονται οξυγόνο, όπως ο εγκέφαλος».
«Σε σύγκριση με τη γυμναστική μεμονωμένα, ο συνδυασμός γυμναστικής και συμπληρώματος χυμού από παντζάρι οδήγησε σε αυξημένη συνεκτικότητα στον εγκέφαλο σε βαθμό που προσομοίαζε αυτήν που παρατηρείται σε άτομα μικρότερης ηλικίας» συμπληρώνει ο Ρετζέσκι.
Η μελέτη εξέτασε για πρώτη φορά τα συνδυαστικά οφέλη γυμναστικής και παντζαριού και τα αποτελέσματα μοιάζουν πολλά υποσχόμενα !


http://www.onmed.gr/ygeia


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αδρανεια Αναβλητικοτητα Φυγοπονια Δειλια -Καταστροφικές Αναβολές

” Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών”                                                                    Μενέλαος Λουντέμης

Ζώδια: Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Φλερτ Χωρισμός Απιστία Αρνητικά χαρακτηριστικά

Σκάκι η ζωή

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε αγώνα σκακιού; Αναγνωρίζεις τον πεσσό (πιόνι στο σκάκι) που σ’ αντιπροσωπεύει; Αν όχι, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι και εσύ λαμβάνεις μέρος σ’ αυτό.